fredag 21 september 2012

Egenskapsbedömning eller tävling?

Som framgår av min profil är jag ny såväl i hund- som i retrieversammanhang. Utan erfarenhet av träning, jakt och avel - annat än det jag snappat upp under de dryga två år vi har haft Oban - utgör jag en lekman på området. Men även som en sådan måste jag säga att Birgitta Staflund Wibergs inlägg HÄR tål att fundera över. Både en och två gånger.

1 kommentar:

  1. Ja, där finns det verkligen mycket att tänka till om! Vad tycker du om det hon skriver? Jag kan ju inte så mycket inom området men kan tycka att en del av det hon föreslår stänger ute många nybörjare (alltså nybörjarförare) från att nå någonstans och jag tycker ju att det är ganska trevligt att möjligheten finns att lyckas (även om det kanske blir på en krokigare väg) redan som nybörjare. Det blir ju "orättvist" för hunden och hundens uppfödare om man som nybörjare misslyckas i sina första starter och därmed inte får fortsätta.
    Det är upp till var och en att titta igenom hur hunden har lyckats ta sig till sitt championat (eller till sitt förstapris i nybörjarklass) och bedöma det i förhållande till hundens gener, hundens mentala mognad och förarens kompetens tycker jag.
    Dessutom finns ju a-proven där man ska jaga praktiskt och vinna för att få sin titel och då kan man ju som uppfödare/valpköpare välja att bara bry sig om ett sådant championat/sådana meriter.
    Sen spelar det ingen som helst roll för mig om SJ(j)Ch blir ett b-championat men jag tror att det är viktigt att det finns kvar som en inkörsport och som motivation för att fånga in och lära upp nya förare inom retrievervärlden.

    SvaraRadera